Kako zažigati sveče in kaj je v tem primeru “tuneliranje”? Preizkusite preizkušene nasvete in nasvete, da bo vsaka sveča čim dlje ustvarjala prijetno vzdušje!

Znate pravilno zažgati sveče? Morda se vam to vprašanje zdi nepomembno, a če želite, da goreči stenj čim dlje in v popolni varnosti ustvarja prijetno vzdušje, je dobro upoštevati preizkušena pravila. Kateri so in čemu se je treba izogibati?

Kako pravilno prižgati sveče, si oglejte na tem YouTube video kanalu
Claire’s Crafty Corner:

Vir: Youtube

Obrežite stenj

Osnovni korak pri negi sveč je vedno obrezovanje stenja, preden ga prižgete. Najboljši pomočnik je profesionalni trimer za stenj ali majhne škarje. Stenj naj bo vedno dolg približno pol centimetra. Ta dolžina bo zagotovila čistejše, enakomernejše in svetlejše gorenje sveče.

Če bi bil stenj daljši, bi sveča gorela neenakomerno in navadno bi se stenj kmalu utopil v stopljenem vosku. In drugi razlog? Dolgi stenji povzročijo kontaminacijo embalaže in njene stene so potem neugledno zadimljene. Težava je predvsem pri materialih s prozornimi stenami.

Pazite se predorov

Ne prižigajte sveč samo za trenutek! Imate tako radi sveče, da jih prižgete tudi za kratek čas? Delate napako in sami sveči ne naredite veliko dobrega. Obstaja nevarnost težave, imenovane “tuneliranje”. In kako se manifestira? Stenj se postopoma, a razmeroma hitro pogreza, dokler ni prelit z voskom. To lahko zelo hitro pripelje do situacije, ko ponoven vžig ne bo mogoč. Idealen način je, da sveča gori, dokler se celotna zgornja plast voska ne stopi. Odvisno od velikosti sveče lahko traja več ur.

Več kot je stenj, tem bolje

Sveče z več stenji so odlična izbira. Povzroča enakomernejše in hkrati hitrejše gorenje. Posebej primeren je za sveče v široki embalaži, ko kosi z enim stenjem redno puščajo vosek na stenah embalaže in se nima možnosti popolnoma raztopiti.

Brez osnutka

Če želite, da vaša sveča gori enakomerno, je dobro izbrati primerno lokacijo. Poiščite mesta, kjer bo goreči plamen popolnoma miren. Zato se izogibajte lokacijam, kjer je prepih, pa tudi mestom ob odprtem oknu, ne postavljajte jih v bližino klimatskih naprav ali ventilatorjev. Spet bi se pojavile tudi zadimljene stene posode, v kateri gori sveča.

Pravilno ugasnite svečo

Pomembno je tudi, kako ugasnete svečo. To vedno storite tako, da nežno ugasnete plamen ali uporabite profesionalni gasilni aparat. Nikoli tega ne počnite tako, da zaprete pokrov. To bi povzročilo neprijeten dim na stenah, ob naslednjem prižigu sveče pa bi imela neprijeten vonj po starem kitu.

Zadnji nasvet: kaj pa utopljen stenj?

Če se stenj pod voskom strdi in nimate sveče za prižgati, zadostuje že malo prilagajanja. Svečo postavite na stran in z vžigalnikom žgajte okolico stenja, dokler ni vidno vsaj omenjenega pol centimetra. Pustite, da vosek odteče in potem lahko znova veselo prižgete svečko.

povezani članki

Viri: www.huffingtonpost.co.uk, www.fashionising.cz, www.candlestories.cz, www.candleworld.eu